Overweldigende eerste indrukken

16 januari 2014

Het heeft wat langer geduurd dan ik had gepland, ik was deze week te zeer bezig om alles op de rails te zetten, en vervolgens bleek het verhaaltje dat ik gisteren had geschreven ineens verloren gegaan te zijn, maar nu begin ik  met frisse moed (opnieuw) aan een verslag van mijn eerste dagen.

Om bij het begin te beginnen:

Wat een opluchting toen ik zaterdagochtend 11 januari inderdaad bij (verlate) aankomst op het vliegveld van Yangon een keurige meneer in strak gestreken wit overhemd en longyi (een 'mannenrok', de gebruikelijke dracht voor Birmese mannen) aantrof met een bordje 'Ms Mariette Frieling, Yoma Inn'! Hij bleek later de manager van het hotelletje te zijn, waar een taxi, met curieus genoeg het stuur aan de rechterkant terwijl het verkeer toch rechts rijdt, ons in 45 minuten naartoe reed, door het hectische verkeer. De weggebruikers bestaan voor,schat ik, 70 %  uit taxi's, een ideaal vervoermiddel hier, heb ik inmiddels ervaren, een rustpunt in de drukte, voor 1 a 2 dollar per rit, tenzij je je goedkoper wilt verplaatsen door aan een uitpuilende bus te gaan hangen, zoals velen doen....

Zondag ben ik - per taxi inderdaad - naar het centrum gegaan en heb een wandelroute gedaan die in de Lonely Planet stond beschreven. Heb mijn ogen uitgekeken: het krioelde er van de mensen, overal, overal, overal  straatverkopers, met de meest bizarre handel, eindeloos veel eetstalletjes (wie moet dat toch allemaal eten?) en theehuizen. Ik heb ze enige klandizie bezorgd door aanschaf van een schaar a 50 cent (leek me handig voor het in elkaar knutselen van gekopieerd lesmateriaal), een nieuw en fris uitziend exemplaar van 'Burmese Days' van George Orwell bij een boekenstalletje waar de boeken tenminste rechtop op een plank stonden en niet beduimeld en half gescheurd door elkaar op de grond lagen. Het is ongetwijfeld een 'pirated copy',waarover ik las in de Lonely Planet, want de kaft laat nu al los van het karton waarop de de omslag geplakt is. Geeft niks: ik heb de tekst om te lezen!

Ook was ik op zoek naar een agenda en/of opschrijfboekje. Dat bleek ik te moeten zoeken in de 'papierstraat': zoals in vele 'exotische' steden,  net als bij ons ook in de Middeleeuwen, is elk ambacht en type nering geconcentreerd in een bepaalde straat of buurt. Na het doorlopen van de 'verfstraat' (200 m winkeltjes met dezelfde blikken verf en voor elk pandje de duimendraaiende eigenaar op een stoeltje), de 'mobiele telefoonstraat' (idem), de 'onderdelenstraat' (idem),  bleek 31st Street de straat met vele vele kleine winkeltjes met de prachtigste uitnodigingskaarten, in goud en glitter; met stapels en stapels notitieboeken, pakken printerpapier enz. Ik koos er lukraak een uit, en werd door 4 meisjes geassisteerd, die van alles aandroegen en duidelijk teleurgesteld waren dat ik niet viel voor een stapel Disney schriften of snoezige Chinees popperige opschrijfboekjes. Ik wilde echter iets met Burmese tekst en ben uiteindelijk geslaagd met een agenda met de dagen en maanden in het Burmese schrift, een nepleren groene omslag (het meisje vond groen mooier dan blauw dus dat plezier heb ik haar maar gedaan) met het ambitieuze opschrift 'Oxford diary', waarin ik op de eerste bladzij onder 'Persoal (sic) notes' mijn persoonlijke gegevens kan invullen.

Je vraagt je steeds af hoe al deze winkeliers kunnen bestaan, van hooguit 1 klant per dag, zeker als die ook maar 1000 kyat = ongeveer 1 dollar besteedt, zoals ik voor mijn gekoesterde agenda!

Tijdens mijn route zag ik vele op zich fraaie gebouwen uit de Britse tijd, die nu vaak echter vervallen waren, zwart en bemost van het vocht, met struiken groeiend uit muren en ramen. Op het oog leeg, maar er woonden wel degelijk mensen achter die kapotte ramen. Wel goed onderhouden was het gebouw van de Britse ambassade, met aan de zijkant de ingang van de British Council, met een uitleenbibliotheek, leeszaal met tijdschriften en kranten, en Engelse cursussen. Daar kan ik nog weleens gebruik van maken.

De electriciteit is allemaal bovengronds, dus door de straat hangen dikke bundels kabels. De tegels en betonplaten van de trottoirs zijn zeer onregelmatig (zacht uitgedrukt), je moet omzichtig lopen om niet in een gat tussen twee platen te kukelen en zo een meter omlaag te vallen.Tegen de bomen stapels vuilnis, Voeg daarbij de continue stroom verkeer met overvolle bussen met op de treeplank hun luid de bestemming afroepende 'conducteurs', de straathandel waar je omheen of langs moet stappen, en je kunt je voorstellen dat ik na enige uren lopen doodmoe was van deze overweldigende (maar zeker fascinerende) indrukken.

In de beslotenheid en rust van een taxi richting hotel gegaan. Yoma Inn is ook een heerlijke oase van rust: klein (12 kamers) en vriendelijk, gelegen in een buitenwijk tussen het hoge chique Chatrium Hotel en een oogkliniek, en, wat helemaal relaxed voor mij is: 500 m lopen van het UN kantoor waar ik mijn lessen geef. Maar daarover een andere keer meer.

Voor nu hartelijke groet van Mariette, die zich hier zeer al aardig thuis begint te voelen.

1. Anne-Wil Wiemer:
    16 januari 2014
    Wat heerlijk om op deze manier je wederwaardigheden te kunnen volgen. Ik wens je een prachtige tijd toe, Mariette!
  2. Emile:
    Wauw, Mariëtte!

Da's nog eens wat anders dan de Bernhardlaan, Park Angerenstein, Bronbeek, Arnhem.

Heel veel plezier!!!

Emile
  3. Hanneke:
    Geweldig, Mariette!
    Wat leuk om je te lezen, zo. Heb het goed daar en geniet van alles!
  4. Froukje Dijkhuizen:
    16 januari 2014
    Wat een overweldigende mix van eerste indrukken, Mariëtte!
    En zo te lezen lukt het je al aardig om je weg te vinden. Nu al een super ervaring, lijkt me.
    Kijk al weer uit naar het vervolg. Liefs, Froukje
  5. Annet van de Kraats:
    16 januari 2014
    Wat een andere wereld! Mooi beschreven! Fijn dat je je al ,thuis.begint te voelen! Ik wens je mooie maanden met veel (werk)plezier!
  6. Ela van den Hout:
    16 januari 2014
    Geweldig Mariëtte, om je zo je ervaringen in een andere cultuur te kunnen volgen. Dit smaakt naar meer. Ik ben benieuwd naar je ervaringen met lesgeven daar.
    Hartelijke groet,
    Ela
  7. Theo Poelman:
    16 januari 2014
    Ik lees met plezier je reis- en verblijf verhaal met de eerste indrukken. Je kunt ergens maar een keer voor het eerst komen en onbevangen ervaren en beleven. Bedankt daarvoor! Hoe reageren de Burmese mensen op jou als vrouw alleen in de grote stad? Voel je veiligheid? Geniet en groeten.
  8. Grace Luijkenaar:
    16 januari 2014
    Wat een spannende tijd voor jou! Wat heerlijk om op deze manier dit land te leren kennen. Verheug me nu al op je volgende verhaal! Lieve groeten van Grace
  9. Broerlief:
    16 januari 2014
    Als jij de Burmesen (?) net zo snel Engels leert als jij Burmees leert, komt het allemaal goed!
    (¨agenda met de dage en maadnen in het busrmese schrift¨)
    Veel succes en plezier gewenst!
  10. Marjo:
    16 januari 2014
    Fijn om zo'n uitgebreid verhaal van je te krijgen. Ik mis wel(lekker Nederlands) het weer (temp. bijv.). Toen wij in 1971 op Zanderij (Sur.) uit het vliegtuig stapten en die lauwwarme natte deken om ons heen voelden, hadden we de neiging meteen om te willen keren, maar deden dat gelukkig niet!! Alles went. Ik zie uit naar een volgend verslag. Sterkte met alles op de rails krijgen. Groetjes, Marjo
  11. Anja Drevis:
    Geweldig zo n ervaring,geniet er maar lekker van!! Groetjes Anja
  12. Kees van Gastel:
    16 januari 2014
    Volg je belevenissen met veel belangstelling en heb bewondering voor je prachtig initiatief. Wat is er nu mooier dan de fakkel doorgeven aan volgende,in dit geval Birmese, generaties.

Hartelijke groet,Kees
  13. Wilma:
    16 januari 2014
    wat leuk om jouw eerste ervaringen te lezen. Zoals je alles beschrijft kunnen we het helemaal mee-beleven! Fijn dat de eerste dagen goed verlopen zijn: zoveel indrukken!
    Succes met het lesgeven en we kijken uit naar deze verhalen van je! Groeten uit een druilerig Arnhem!
  14. Anke:
    Hoi Mariette,

Heerlijk die taxi maar ik zie jou ook nog wel een sportief fietsje aanschaffen voor een prikkie of is fietsen een suicide mission?

Hartelijke groet,

Anke
  15. Inge Haggenburg:
    16 januari 2014
    Heerlijk Mariette om je verslag te lezen. Zo beeldend,haalt me helemaal uit de druilerige januari sfeer.Geniet en doe rustig aan.Dikke kus Inge
  16. Yvon h. aukes:
    16 januari 2014
    Door jouw beeldende schrijfwijze is het niet zo moeilijk om de schilderachtige en tegelijk bizarre lokale taferelen in Birma tot leven te wekken. Helaas ontbreken de geluiden en de geuren. Ongetwijfeld wordt dat in de toekomst ook nog wel mogelijk! Hier aan de Amsterdamse Groenburgwal wonen wij eigenlijk ook in de voormalige middeleeuwse verversbuurt! Aan deze gracht werden namelijk hoofdzakelijk groene verfstoffen gebruikt! Interessant om je te realiseren dat er overal elders op de wereld nog steeds zulke middeleeuwse toestanden bestaan.
    Ik zie met veel interesse de volgende aflevering van jouw avontuurlijke belevenissen tegemoet!
  17. Joannacrone:
    16 januari 2014
    Mariette wat een knappe registratie zo beeldend beschreven. je creatieve geest wordt gevoed. En daar laat je ons in delen. Alle goeds op jouw reis/levenspad.
    Liefs van mij,
    Joanna
  18. Tom:
    16 januari 2014
    Lieve mammamariette, geweldig hoe jij het al naar je zin hebt. Nu al beloond voor je lef en moed om dit geweldige avontuur aan te gaan. We komen je volgend jaar (2e bezoek) vergezellen.
    Geniet ervan!!
    Liefs
  19. Judith Haazebroek:
    Ha Mariette,

Jeetje wat kan jij leuk schrijven, zie het helemaal voor me, wat een andere wereld hè," blik verruimend " kijk uit naar het volgende verslag, kreeg het verhaal doorgestuurd van Yvonne.
  20. Wilma en Hans:
    17 januari 2014
    Heel herkenbaar voor ons, jouw verslag, Mariette! De geuren van de kruiden en de pruttelende bakseltjes kunnen wij ons er heel goed bij bedenken. Helaas zullen er ook nog wel open riolen zijn... daar denken we dan maar niet aan. Reuze benieuwd naar je les activiteiten en de mensen waar je mee te maken zult hebben. In gedachte zie ik je rijden over de hobbelige wegen van Birma in zo'n VN-jeep......(?) Laat ons niet langer in spanning.
  21. Johanna:
    17 januari 2014
    zo leuk om te lezen hoe je het ervaart. Het klinkt goed! nu naar de hoofdstad in het Noorden
    Jokejohanna
  22. Elly:
    Dag Mariette,
    Leuk om te lezen en vooral de herkenning voor ons, alweer een jaar geleden!
    Volgens ons eet iedereen op straat ipv thuis, dus waarschijnlijk komt al dat eten het wel op.
    Groet,
    Elly
  23. Wilma van Zoelen:
    17 januari 2014
    boeiend om, je ervaringen te lezen. Ik heb bewondering vor je dat je dit zo in je eentje doet.
    groeten van Wilma
  24. Gerry herbrink:
    17 januari 2014
    wat beschrijf je het beeldend! wat een indrukken! ben benieuwd naar foto's of kun je die niet plaatsten op dit blog?
    succes ook met de start van je werkzaamheden,
    groet, Gerry
  25. Vera Hartland:
    18 januari 2014
    Hoi Mariëtte,
    Wat een verrukkelijke manier van vertellen heb jij! Het is net of ik meeloop door al die 'beroeps'straten en al die mensen om me heen voel en alle lawaai van het verkeer. Een geweldig avontuurlijk project ben je aangegaan. Wel de beste (enige) manier om zo'n land te leren kennen en bevatten.
    Geniet er maar van!
    Groet,
    Vera
  26. Maaike:
    18 januari 2014
    Leuk verhaal, ben benieuwd naar volgende blog...
  27. Erna:
    19 januari 2014
    Hi Mariëtte,

Wat goed van je dat je dit allemaal onderneemt. Je bent inderdaad in een heel andere wereldd belandt. Maar het is goed dat je je dromen najaagt en dat die nog uitkomen ook. Ik houd het voorlopig maar bij Beesd, trouwens voorvelen ook een onbekend oord.
    Groeten.
    Erna